recepten


Appelplaattaart van opa Peters

goed voor 20 personen

IngrediŽnten voor de bodem:
- 500 gram zelfrijzend bakmeel, gezeefd
- 100 gram witte basterdsuiker
- 100 gram poedersuiker
- 1 theelepel zout
- 200 gram boter, op kamertemperatuur, in blokjes gesneden
- 2 eetlepels ijskoud water
- 2 eieren en 2 eierdooiers, losgeroerd
- rasp van 2 citroenen


Voorbereiding 1 dag van tevoren:
Zet de bakplaat in de koelkast. Doe alle ingrediŽnten voor de bodem in een keukenmachine en pulseer heel kort: je krijgt kruimelig zanddeeg. Verdeel het mengsel in 1/3 deel en 2/3 deel. Rol van het 2/3 deel een worst, verpak het in plasticfolie en leg het in de koelkast. Kneed het 1/3 deel nog even met de hand door, vorm een platte plak, verpak het in plasticfolie en leg het in de koelkast.


Aan de slag:
Verwarm de oven voor op 160 graden (heteluchtoven).

IngrediŽnten voor de appelvulling:
- 2 Ĺ kilo jonagold, karmijn, cox, of goudrenetten (of een mix van deze appelen), geschild, van klokhuis ontdaan, in blokjes gesneden
- 150 gram kleine gele rozijnen, gewassen, kort geweekt in wat warm water of rum
- 1 eetlepel vanillepasta
- 2 eetlepels custardpoeder, gezeefd
- 350 gram amandelspijs (of meer Ė naar smaak)

Meng de appelblokjes met de rozijnen, custardpoeder en vanillepasta. Als je het lekker vindt, mag je er ook nog een paar theelepels kaneelpoeder bijdoen. Let erop dat er geen klontjes zijn. Leg een stuk bakpapier op de bakplaat. Rasp de deegworst met een grove rasp. Strooi het deeg op de bakplaat, verdeel het over de bodem en het randje, en druk het aan: dit is de bodem van de taart. Prik met een vork gaatjes in de bodem. Verkruimel het spijs en leg dat op de bodem van de taart. Schep de appelvulling, zonder het vocht, op de bodem met spijs.

IngrediŽnten voor de gele roomvulling:
- 150 gram suiker
- 50 gram geleisuiker
- 60 gram maÔzena, gezeefd
- 4 eieren
- 4 eierdooiers
- 1 eetlepel vanillepasta
- 120 gram lauwe roomboter

Bereiding:
Mix eieren, eierdooiers, en suiker tot het mengsel een lichtgele kleur heeft. Mix er dan de geleisuiker en maÔzena door. Werk er de rest van de ingrediŽnten door. Lepel de gele roomvulling over de appeltaart: het vult alle gaatjes mooi op. De taart mag tot de rand gevuld worden.

Dan komt er nog een mooi deksel op de taart. Neem het pakje van 1/3 deel deeg en rol het uit tot een grote platte plak. Snijd het deeg in repen en leg de repen als een deksel in rastervorm over de taart. Stop de zijkanten toe en bestrijk het deksel met een mengsel van 1 geklopt ei met 1 eetlepel melk. Zet de appelplaattaart in de oven en bak hem 50 minuten op 160 graden, en daarna nog 10 minuten op 180 graden (heteluchtoven) voor een extra mooie kleur. Let wel goed op dat de taart niet tť bruin wordt. Steek een mespunt in de taartvulling en haal het weer terug: het mes moet nťt droog zijn - dan is de taart goed gebakken.

Haal de taart uit de oven en laat hem afkoelen. Als de taart afgekoeld is mag je de bovenkant van de taart inkwasten met een mengsel van 3 eetlepels verwarmde en gezeefde abrikozenjam en 3 eetlepels citroensap. Snijd de plaattaart in 20 - 25 vierkantjes. Serveer met een bolletje vanille-ijs en wat karamelsaus. Of met een lekkere dot slagroom.






Naar het begin van deze pagina