recepten


Rabarber-aardbeienjam
Voor 4 potten van 400 m


IngrediŽnten:
600 gram rijpe aardbeien
600 gram rabarber
1 onbespoten citroen (sap)
1 vanillestokje
500 gram geleisuiker (2:1)


Bereiding:
Was de rabarber en de aardbeien en snijd beide in kleine stukken. Schep ze in een grote pan, voeg het citroensap en een opengesneden vanillestokje toe en kook het mengsel 5-10 minuten tot de aardbeien zacht zijn en de rabarber uit elkaar valt. Druk het mengsel door een roerzeef (passe-vite) of gewone zeef in een andere pan. Meng de geleisuiker erdoorheen en breng dit al roerend aan de kook. Laat het mengsel onder constant roeren zo'n 4 minuten borrelend koken. Doe de geleiproef (*) en schep de hete jam meteen in schone potten. Sluit ze goed af, zet ze circa 10 minuten ondersteboven, draai ze daarna om en laat de jam volledig afkoelen.

(*) De geleiproef - Laat een druppel van de gelei op een koud bordje vallen, als deze niet uitloopt is de gelei klaar.

Bereidingstijd: 30 minuten
Kooktijd: circa 15 minuten

Tip: Koel en donker bewaard blijft de jam ongeveer een jaar lang goed.






Naar het begin van deze pagina