Logo Volkstuinvereniging-1

Beste lezer,

Hierbij ontvang je de nieuwsbrief voor de maand juli waarin nieuws over de sportvelden, de aardappelziekte, de uitslag van de stemming over de statuten en tenslotte onze vakantie groet.

Nieuws over het project Uitbreiding sportvelden

De gemeente start met de uitvoering van de structurele verbetering van sport- en recreatiepark Elsgeest. Dat betekent extra sportvelden en aandacht voor de groene infrastructuur t.b.v. de ontwikkeling van natuur en recreatie. Drie van de bestaande sportvelden gaan op de schop om een voetbalveld, een hockeyveld en een handbalveld aan het programma toe te voegen. De beschikbare ruimte is beperkt, mede door de voorwaarde van de provincie om de naastgelegen waardevolle graslanden te behouden. De herinrichting betekent daarom het verplaatsen van velden en gebouwen. Daarnaast is het de wens om de recreatieve waarde van het park te behouden en waar mogelijk te versterken.

De aannemer die het zogenaamde bouwrijp maken voor zijn rekening neemt, het kappen en snoeien van bomen en struiken, verplaatsen van watergangen, staat in de startblokken om de werkzaamheden voor de herinrichting van het sport- en recreatiepark Elsgeest op te starten.
Vanaf aanstaande donderdag 15 juli gaat de aannemer aan de slag. Dit heeft tot gevolg dat de recreatiepaden vanaf het verenigingsgebouw van VV Foreholte tot aan de Tweede Elsgeesterweg tot begin september niet/nauwelijks bereikbaar zijn. Met de ingrijpende werkzaamheden die nodig zijn zoals bomen kappen en watergangen verplaatsen, kunnen we veiligheid van de recreanten niet garanderen.
Informatie over de plannen en de werkzaamheden kunt u terug te vinden via www.teylingen.nl/elsgeest .

Fytoftora aangetroffen

Hierbij geeft het bestuur het alarm af voor Fytoftora. Voor diegene die niet weten wat dat is:

Fytoftora infestans is een oömyceet die tot de waterschimmels behoort. Oömyceten lijken erg op schimmels maar zijn het niet, daarom worden ze wel pseudoschimmels genoemd. Phytophthora infestans is de veroorzaker van aardappelziekte bij aardappels en tomaat.

De ziekte Fytoftora is erg besmettelijk. Daarom moet elk nieuw seizoen de aardappelen en de tomaten op een andere plek op de tuin worden gekweekt.
Door het zeer vochtige voorjaar en de achter ons liggende weken kon het bijna niet voorkomen worden dat deze ziekte toe zou slaan op ons complex ondanks de resistentie van de gekochte pootaardappelen. Inmiddels is er al op diverse tuinen fytoftora aangetroffen. Als dat bij u ook zo is neem dan direct actie door het gewas te verwijderen en af te voeren naar de milieustraat van de Gemeente. Het afval mag zeker niet in de compostbakken op het complex. Het risico dat volgend jaar als het compost over de tuin wordt gestrooid opnieuw de ziekte zal toeslaan.
Mocht u twijfels hebben of de ziekte bij u heeft toegeslagen kijk dan op Google, of vraag het gewoon aan een ervaren tuinder bij u in de buurt, die zal u zeker advies kunnen geven.

De statuten zijn gewijzigd

In de periode 24 mei tot 6 juni 2021 hebben de leden gestemd over de nieuwe statuten. Het resultaat is als volgt:

Aantal stemgerechtigde leden 265
Uitgebrachte stemmen 87 (32,2%)
Niet ingestemd 3 (3,4%)
Ingestemd 84 (96,6%)

De nieuwe statuten statuten liggen op dit moment ter beoordeling bij de notaris waarna deze bij de Kamer van Koophandel worden gedeponeerd.

Gaat u op vakantie?

Dan hoopt het bestuur dat u een fijne en veilige vakantie doormaakt.
Wel vragen wij als bestuur graag de aandacht voor uw tuin voordat u vertrekt. Als uw tuin al vuil is voordat u weggaat dan treft u bij thuiskomst een grote puinhoop aan en loopt u de kans op een gele kaart van het bestuur. De consequenties daarvan zijn niet leuk, niet voor u als tuinder maar ook niet voor andere leden en het bestuur. Als het onkruid erg hoog staat dan gaat het uitzaaien en belast u de tuinders in uw omgeving ook met vervuilende gevolgen. Vraag desnoods uw tuinende buren om af en toe even een schoffel door uw tuin te halen. Als uw buren dan op vakantie gaan kunt u het mogelijk ook voor hen terug doen.
facebook email website