email-header

Beste lezer,

In deze nieuwsbrief informatie over:
  • Het opruimen van aardappelloof
  • Het Soil your undies project
  • Bezoek niet-leden
  • De mooiste tuin verkiezing 2019
  • De vakantie komt er aan en
  • Uit het hart
Opruimen aardappelloof

Inmiddels is de tijd bijna daar dat de aardappelen gerooid zullen worden. Enkele tuinders hebben dit al gedaan! Hopelijk heeft iedereen een goede oogst. Van groot belang voor na het rooien van de aardappelen is het opruimen van het loof van de aardappelen.
Het loof van aardappelen mag niet in compost worden verwerkt. Dit loof moet afgevoerd worden naar de milieustraat van de Gemeente Teylingen!. Dit alles vanwege de kans op Fytoftora.
Eenmaal Fytoftora in je grond geeft een grote kans op de ziekte volgend jaar in je gewassen.
Dit geld ook voor de tomatenplanten die in- en buiten de kas worden gekweekt. De tomaat is net als de aardappel lid van de Nachtschade familie en is daardoor kwetsbaar voor de Fytoftora schimmel.
De Volkstuinvereniging heeft een speciale ontheffing om deze gewassen te mogen laten telen door de leden. Een overtreding door een van onze leden kan leiden tot het verlies van deze ontheffing.
Bij overtreding van deze regel door tuinders zal het bestuur maatregelen nemen die passend zijn voor de dan ontstane situatie. Dit kan zelfs leiden tot het van bestuur wegen opzeggen van het lidmaatschap van het betreffende lid.
aardappel
Een door Fytoftora aangetaste aardappelplant
Het Soil your undies project
Undie1
undie2
De 2 bovenstaande foto’s laten de restanten zien van wat er over is gebleven van de katoenen onderbroeken die diverse leden in hun grond hebben geplaatst.
Bij de kantine is een waslijn opgehangen waar de leden die hebben meegedaan aan het project hun verteerde onderbroek kunnen ophangen. De rechtse foto toont het resultaat van Gerrit Schaap tuinend op tuin T27. De grond van deze tuin is klaarblijkelijk in goede conditie.
U kunt de resultaten bekijken bij de kantine. Tijdens de uitreiking van de mooiste tuin van het jaar zullen ook de 3 prijswinnaars van dit project worden bekend gemaakt.
Niet-leden bezoeken ook regelmatig onze kantine
niet_leden
Op de woensdagochtend wordt onze kantine regelmatig bezocht door een groep ouderen samen met een groep vrijwilligers die de ouderen begeleiden tijdens hun tocht over ons tuincomplex en de natuur om het complex heen. De mensen genieten dan van een heerlijk kopje koffie in de kantine. Een mooie bijdrage van de vereniging aan de maatschappij. De ouderen komen uit het Agnes centrum.
De mooiste tuin verkiezing 2019
IMG_0372
Ook dit jaar wordt de verkiezing voor de mooiste tuin weer georganiseerd. Inmiddels zijn in de genomineerde tuinen de bordjes alweer geplaatst.
Op zaterdag 24 augustus a.s. zal de prijsuitreiking voor de mooiste tuin plaatsvinden.
Nadere berichtgeving omtrent de prijsuitreiking verspreiden we via de nieuwsbrief van de maand augustus.
De vakantie komt er aan

We zijn weer in de zomer beland en over een week of 4 krijgen de scholen vakantie, tijd om ook met het gezin op vakantie te gaan. Wij hopen dat iedereen een leuke vakantie heeft en mocht je weggaan ook weer een veilige thuiskomst.
Als je dan thuiskomt en je gaat op je tuin kijken dan is het niet leuk als deze weer vol staat met onkruid. Daarom een tip, zorg er voor dat als je met vakantie gaat de tuin schoon is. Dan heb je bij terugkomst veel minder op te ruimen. Ook je mede tuinders hoeven geen last te ondervinden van een vuile tuin als jij op vakantie bent.
Mocht je kippen hebben of andere dieren dan heb je wel de plicht om verzorging voor de dieren te regelen. Weg gaan met een volle bak voer en water is niet voldoende.
Het bestuur treedt bij nalaten van verzorging van de dieren streng op.
Als laatste moet me nog iets van het hart

Ook als bestuursleden zijn wij gewoon lid van de Volkstuinvereniging Elsgeest. Wij als bestuursleden zijn gekozen door u, de leden. Als bestuur voeren wij de richtlijnen uit die in de statuten en het huishoudelijk reglement staan van de vereniging. Menig uurtje vrije tijd gaat in de bestuurstaken zitten. Maar dat doen we graag om de vereniging goed te laten draaien zodat u van uw hobby, tuinieren, kan genieten.
Wat niet leuk is het volgende. Soms moeten we een lid waarschuwen voor het feit dat zijn/haar tuin te vuil is zodat andere leden er overlast van krijgen. Wat dan gebeurd is ook niet leuk wij geven niet graag een waarschuwing, gele- of rode kaart. Er zijn leden die zich dan aangevallen voelen, het helemaal niet eens zijn met onze mening en zelfs ons verwijten gaan maken en gaan schelden. Er zijn inmiddels een paar leden die ons als bestuurslid niet meer groeten en je negeren. Dat is op zijn zachts gezegd niet leuk en wij als bestuursleden verdienen dat niet.
Als je dan met leden praat die het wel goed doen en zich normaal gedragen, daar doen we het voor, dan krijg je weer goede moed maar soms denk ik wel eens ……….. !!!!!!
facebook email website